lördag 2 juli 2011

Poolhäng och nostalgi


Pussegullan har tillbringat dagen fullständigt naken och har mestadels hängt vid poolen då termometern visade på 28 grader i skuggan. Måste vara skönt att få lufta gumpen när man ständigt och jämt tvingas ha blöja och som tack för nakenheten avslutade fröken det hela med att lite bredbent och lutad mot diskbänken kissa en hel ocean på mattan.
Gullanmamman har haft en resa i nostalgi och den påbörjades i går kväll då jag somnade till slutet av Dirty Dancing, ni vet precis i slutdansen när Johnny Castle mimar till låten "Now I had the time of my life..." och varje gång han knycker till med nacken så luggen far fram och mimar "and I owe it all to you" så får jag gåshud och tårar i ögonen, alltjämt medan leendet tar över ansiktet. Kan man somna till ett bättre slut? Och vem vill inte vara i Babys vita klänning...
Resan i det förflutna fortsatte i dag då jag hittade mitt gamla hembygda stall med tillhörande hästar. Och vilket jobb man la ner på den tiden, man klippte och limmade träns av gamla läderlappar, virkade pannband och benskydd till alla pållar, skrev namnskyltar och stamtavlor, sydde täcken och sadelväskor för hand. Och mina kära käpphästar Mona och Flipp, galet älskade i brist på en alldeles egen levande häst. Tanken att Gullan kanske aldrig kommer leka på det sättet jag gjorde svider och skaver i mitt inre, tankarna på det som aldrig blir är lite av en följeslagare. Men å andra sidan har man ju ingen garanti för att ett normalstört barn hade velat leka med mina trähästar och sy sina egna saker, det är ju lite av ett annat tidevarv nu då playwoood-stall som tog många timmar att bygga och måla ersätts av Nintendo Wii, bärbara DVD-spelare och megastora studsmattor.
I vilket fall var det riktigt roligt att se mina från grunden egenskapade konstverk igen och det blev sannerligen många skratt och många tankar på min egen barndom i skärgården. Och även om Gullan inte leker som jag så njuter hon för fulla muggar på sitt eget sätt, av klossar från 30-talet i en uråldrig korg, av skrindan som gnisslar och är lika gammal och av de små sommarvågorna som kluckande rullar in över de solvarma klipporna.

2 kommentarer:

bissemagnus sa...

Ja du snäckan - du har rätt - de leker hellre med Wii eller andra "färdiga" saker - att tillverka eget eller ha egen fantasi verkar vara helt borta... tyvärr!!

Martina sa...

"Mamma, nu är det faktiskt min tur att ha datorn".

Tror A ger blanka den i min samling av bokmärken, kassettband med inspelade sagor (av mig) mm som finns i min nostalgilåda. Men jag tjoade väl inte heller direkt över min mammas stela dockor från 50-talet som inte kunde blinka heller.

Tiderna förändras - och vi med den.

Ro nu hit med Iggle Piggle. Han som glömde att gå att lägga sig. Ett föredöme för barn?!

Skicka en kommentar